La intel·ligència artificial (IA) és cada cop més present en la nostra societat. Entesa en un sentit ampli, la podem veure com una eina de suport a la presa de decisions en qualsevol àmbit. Aquest suport en la presa de decisions afecta, i de manera molt rellevant, les persones, ja que les dades i la tecnologia dibuixen perfils i patrons que serveixen per decidir i influir-hi directament.
Per a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, l’evolució tecnològica es basa en l’ús massiu i intensiu de dades, i cal trobar les eines adequades per protegir els drets i llibertats de les persones. En aquest context, posa a disposició de la ciutadania un conjunt de treballs i materials que ha elaborat per analitzar tant els riscos com la manera de mitigar-los.
En aquest sentit, ha elaborat un model pioner a Europa per a l'avaluació d'impacte sobre els drets fonamentals en l'ús d'intel·ligència artificial (AIDF), en línia amb el que estableix el nou Reglament d'Intel·ligència Artificial. El document s'ha treballat en el marc del grup de treball de 'DPD en xarxa' liderat per l'expert Alessandro Mantelero, i neix amb la voluntat de ser un referent per altres organitzacions que necessitin dur a terme una AIDF.
Destaquem
- Model per a l'AIDF: guia i casos d'ús
- Informe RGPD vs. RIA
- Informe IA decisions automatitzades de Catalunya
- Article 'La regulació de la intel·ligència artificial a la Unió Europea', per Dolors Priego
- Vídeo 'Els riscos per a les nostres dades i la nostra privacitat amb la intel·ligència artificial', amb Xavier Urios
Informació relacionada
-
Recomanació CM/Rec (2021)8 del Comitè de Ministres als Estats membres en matèria de protecció de les persones pel que fa al tractament automatitzat de dades de caràcter personal en el context de l’elaboració de perfils
(Obre en una nova finestra)
-
Resolució GPA 2023 sobre intel·ligència artificial i ocupació
-
Resolució GPA 2023 sobre intel·ligència artificial generativa