L’expert del Comitè Europeu de Protecció de Dades i professor de Dret Privat i titular de la Càtedra Jean Monnet de Societats Digitals Mediterrànies i Dret a la Universitat Politècnica de Torí, Alessandro Mantelero, ha valorat avui la proposta de regulació de la Unió Europea sobre intel·ligència artificial, que ha d’establir les bases i els límits a l’hora de desenvolupar aplicacions amb aquest tipus de tecnologia a Europa.
Per a Mantelero, la proposta no suposa una regulació estricta del sector, a diferència del que va succeir amb el Reglament general de protecció de dades, que clarament apostava per la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania. En el marc de l’acte de cloenda de la segona edició del Curs de formació especialitzada per a delegats i delegades de protecció de dades de les administracions públiques i el seu sector públic, organitzat per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), l’expert ha explicat que la proposta normativa de la IA se centra principalment a regular aplicacions d’alt risc, i deixa de banda el gruix d’aplicacions de risc mitjà i baix, que són les que afecten el dia a dia de moltes persones.
Per a Mantelero, es tracta d’una decisió de política industrial de començar a poc a poc per permetre el desenvolupament del mercat d’aquesta tecnologia. Ha alertat, però, que això topa amb la protecció dels drets fonamentals, que ha de ser proporcionada en tots els contextos, més enllà de les situacions d’alt risc.
A més, ha identificat altres punts febles de la proposta. D'una banda, que s’obliga a fer l’avaluació del risc en el desenvolupament d’aplicacions d’IA sense aportar eines per fer-ho, com ara un model que ho faciliti. D’altra banda, que no impulsa la participació de la ciutadania a l’hora de crear aplicacions o programes basats en IA que puguin afectar els seus drets i llibertats.
Tanmateix, ha conclòs que aquesta proposta representa un pas endavant en el marc normatiu global i confirma el lideratge de la UE en la regulació de les societats digitals. Ha defensat que com va succeir amb la protecció de dades, en els propers anys arribaran regulacions més completes i extenses.
Lliurament de certificats del curs
L’acte de cloenda del Curs de formació especialitzada per a delegats i delegades de protecció de dades de les administracions públiques i el seu sector públic ha comptat també amb la participació de la subdirectora general de Formació de l’EAPC, Magda Castro, i la directora de l’APDCAT, Meritxell Borràs. Durant l'acte s'han lliurat els certificats a l’alumnat que ha superat el curs.
Castro ha estat l'encarregada de donar la benvinguda a l'acte. Durant la seva intervenció, ha posat en valor la col·laboració entre l'EAPC i l'APDCAT per organitzar el curs de delegats i delegades de protecció de dades, les persones que vetllen pel compliment de la norma en les organitzacions.
Per la seva banda, la directora de l’APDCAT, Meritxell Borràs, que ha clos l'acte, ha posat en valor el curs per a delegats i delegades de protecció de dades, perquè "ajuda a consolidar els coneixements que requereix aquesta figura, i, també, a crear una xarxa on es puguin compartir experiències". Per a Borràs, aquesta figura és clau en les organitzacions, per assolir un compliment efectiu de la normativa de protecció de dades, ja que permet connectar-hi de manera més directa i àgil amb les organitzacions i prevenir actuacions fora de la norma.
L’expert del Comitè Europeu de Protecció de Dades, Alessandro Mantelero, ha defensat avui, en el marc de la cloenda del Curs de formació especialitzada per a delegats i delegades de protecció de dades, que la proposta europea per regular l’aplicació dels sistemes d’intel·ligència artificial (IA) presenta punts febles, com ara la manca d’eines per avaluar el risc de les aplicacions, i, també, que no impulsa la participació ciutadana en el desenvolupament dels projectes que els puguin afectar.