La directora, Meritxell Borràs, ho ha anunciat coincidint amb la celebració a la Universitat de Lleida d'una jornada sobre protecció de dades a les universitats catalanes, organitzada pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya
Catalunya acollirà la primera xarxa d'aprenentatge i col·laboració de delegats i delegades de protecció de dades (DPD) a tot l'Estat espanyol. Així ho ha assegurat avui la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), Meritxell Borràs, a la Universitat de Lleida (UdL), en una jornada sobre protecció de dades a les universitats catalanes.
Durant la seva intervenció, Borràs ha destacat que l'APDCAT treballa en el disseny de la nova xarxa, que funcionarà com una comunitat d'aprenentatge i col·laboració per aglutinar els DPD del sector públic de Catalunya, per tal d'afavorir l'intercanvi de coneixements i expertesa, la formació i sensibilització i aprofitar sinergies. Serà una eina "viva", que s'anirà modelant amb el treball mutu, l'intercanvi i les inquietuds i les necessitats que vagin sorgint.
La xarxa es configurarà a partir de comunitats específiques creades sobre la base d'àmbits institucionals i temàtics concrets, com ara salut, educació, àmbit local, àmbit col·legis professionals, àmbit Generalitat i àmbit universitari, entre d’altres. Precisament, l'objectiu és que la comunitat específica que aglutinarà els DPD de l'àmbit universitari sigui la primera que es posi en marxa, amb el suport de les universitats catalanes.
La figura del DPD ha d'existir en totes les organitzacions públiques, d'acord amb el Reglament general de protecció de dades, i s'encarrega de vetllar perquè es compleixi la norma dins de les organitzacions. Actualment, l'APDCAT té registrats més de 1.600 DPD d’organitzacions públiques de Catalunya, dels quals mig miler formen part de l'organització.
La directora ha insistit que els DPD han de ser conscients del paper fonamental que tenen a l'hora defensar els drets i llibertats de la ciutadania. També ha demanat responsabilitat i compromís a les organitzacions, a l'hora de dotar-los del temps i dels recursos necessaris perquè duguin a terme adequadament aquesta tasca essencial. A més, ha remarcat que han d'involucrar els DPD en les decisions estratègiques, per tal que puguin assessorar-les en totes les fases dels projectes i minimitzar riscos.
Borràs ha anunciat la creació de la nova xarxa en el marc d'una jornada sobre protecció de dades a les universitats catalanes, que ha estat organitzada pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i que s’ha celebrat a la Universitat de Lleida. La jornada, que també ha comptat amb la participació del rector de la UdL, Jaume Puy, ha abordat la protecció de dades en activitats de recerca universitària i pel que fa a l'alumnat.
La protecció de dades a les universitats catalanes
D'altra banda, la directora Meritxell Borràs ha avançat altres iniciatives que l'APDCAT té en marxa per millorar la protecció de dades en l'àmbit universitari, com ara la tercera edició del Curs de formació especialitzada per a DPD, que es durà a terme l'any vinent adreçat especialment als DPD del món universitari. També la realització de tallers pràctics, per aprofundir en aspectes concrets que permetin aplicar millor la norma per defensar els drets i llibertats de la ciutadania en matèria de protecció de dades.
La nova xarxa, que aglutinarà els delegats i delegades del sector públic català, neix amb l'objectiu d'afavorir la col·laboració, compartir sinergies i coneixements i afrontar nous reptes