L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades promou la publicació responsable d’imatges de menors a internet i les xarxes socials. Coincidint amb el Dia Mundial d’Internet, l’APDCAT ha elaborat les Pautes de difusió d’imatges de l’alumnat a les escoles, en format infografia i vídeo, per distribuir entre els centres educatius amb el suport del Departament d’Educació.
L’objectiu és reforçar la consciència de protecció de la privacitat de menors i joves, que gaudeixen d’una protecció especial reconeguda a la legislació internacional. Així, es vol arribar tant al professorat i els equips directius dels centres educatius com als pares, mares i tutors, per estendre bones pràctiques per preservar, així, els drets dels menors.
El nou material divulgatiu incideix en algunes pràctiques detectades que poden comportar una sobreexposició d’informació personal del menor, amb riscos per a la seva privacitat, encara que es tingui el consentiment vàlid per difondre-la.
Segons les últimes dades disponibles, més de la meitat dels centres publiquen habitualment i en obert un gran volum de fotografies i vídeos amb els alumnes clarament identificables, tant al web del centre com a les xarxes socials. Això fa que es perdi el control de les imatges i que puguin estar disponibles a internet per a qualsevol persona, i de manera indefinida.
En aquest sentit, l’APDCAT recorda, d’una banda, que només s’han de fer públiques les dades indispensables i que, si es pot assolir la mateixa finalitat, s’han de publicar sense identificar els menors. També adverteix que no s’han de difondre imatges de menors en temps real, que en facilitin la geolocalització, i recomana que la informació sobre l’activitat ordinària i extraordinària de l’escola es comuniqui a les famílies en espais restringits, com ara la intranet del centre.
D’altra banda, remarca que no s’ha de publicar al web i xarxes socials del centre sense el consentiment dels progenitors, tutors legals o els mateixos menors, si tenen més de 14 anys. En concret, el consentiment s’ha de donar de manera lliure i inequívoca i ha de ser específic per a cada tractament de dades; i, si es tracta d’imatges de menors, ha de ser desglossat i separat d’altres tractaments de dades. En qualsevol cas, cal donar a les persones la capacitat d’elecció i control. S’han de poder negar que les seves dades es facin públiques, sense que això comporti perjudicis per a l’alumne.
Les pautes estan disponibles al web apdcat.cat i es difondran a les xarxes socials. També es posaran a disposició del Departament d’Educació, perquè les pugui donar a conèixer mitjançant la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).
Coincidint amb el Dia Mundial d’Internet, l’APDCAT ha elaborat una infografia i un vídeo divulgatiu amb pautes, perquè es difongui entre els centres educatius per recordar-los la importància de ser curosos en la publicació d’imatges de menors, a fi de respectar la seva privacitat i evitar-los perjudicis presents o futurs