
L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) participa el 27 i 28 de maig a Estrasburg al Fòrum d'Educació per a la Ciutadania Digital ‘Let's Act Now!, un esdeveniment organitzat pel Consell d’Europa en el marc de les activitats programades amb motiu de la celebració el 2025 de l’Any Europeu de l’Educació per a la Ciutadania Digital.
El Fòrum ‘Let’s Act Now!’ vol servir per ajudar els estats membres a crear entorns d'aprenentatge inclusius, equitatius i empoderadors. L'objectiu és identificar accions que serveixin per donar resposta als reptes de les tecnologies digitals, redissenyant enfocaments pedagògics i els entorns d'aprenentatge.
En aquest sentit, la responsable del Registre de DPD i de programes de formació i cooperació de l’APDCAT, Olga Rierola, ha defensat les tècniques de ludificació com a eina efectiva i estratègica per a l’educació en protecció de dades, especialment per a infants i joves. Aquesta reivindicació va en la línia del que indiquen nombrosos estudis, que avalen l’ús del joc per motivar l’aprenentatge i l’adquisició de coneixements, desenvolupar habilitats i millorar l’experiència i la participació. En aquest sentit, Rierola ha compartit recursos i materials que l’Autoritat ha dissenyat i produït per a la conscienciació i sensibilització ciutadana amb el joc com a protagonista.
Concretament, en la sessió ‘Noves formes d'aprenentatge creatiu: la cultura dels videojocs’, Rierola ha destacat l’ús del joc i la participació i implicació dels infants i joves en projectes que l’APDCAT té en marxa, com el ‘Qui ets? Dades que parlen de tu’, que comprèn un conjunt d’activitats a les biblioteques de Catalunya amb el joc i la privacitat com a protagonistes. Entre els materials i recursos elaborats per aquest projecte, Rierola ha destacat el joc interactiu ‘Tu tries!’, un recurs educatiu de participació directa a partir del joc, creat per l’APDCAT per conscienciar joves i adolescents dels perills de perdre el control de les dades personals en moure’s per internet o les xarxes socials. Dissenyat per a joves d’entre 12 i 16 anys, el joc crida a la participació activa i es desenvolupa a partir de la història de dos joves que juguen en línia i competeixen entre ells, i de sobte veuen com les seves dades són segrestades. També ha parlat d’altres recursos similars, com el joc de memòria ‘MemoriDada’, o el videoconte ‘Un viatge emocionant’.
El 2025, l’Any Europeu de l’Educació per a la Ciutadania Digital
El Consell d’Europa va declarar el 2025 Any Europeu de l'Educació per a la Ciutadania Digital, per donar un nou impuls al desenvolupament i la promoció de l'educació per a la ciutadania digital a tots els estats membres. L’objectiu és que els estudiants siguin més conscients dels canvis que la tecnologia digital aporta, identificar els aspectes positius dels entorns en línia en què es mouen i millorar els seus coneixements i habilitats per evitar riscos.
Amb un seguit d’activitats programades, l'Any Europeu 2025 es presenta com una oportunitat per millorar la visibilitat i l'impacte de l'educació per a la ciutadania digital, avançar en objectius comuns, intercanviar bones pràctiques i definir conjuntament una guia per al futur, proporcionant espais perquè les parts interessades clau dels sectors públic, privat i civil treballin conjuntament.
L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha defensat al Fòrum d'Educació per a la Ciutadania Digital ‘Let's Act Now!’ la necessitat que la ciutadania prengui el control de la seva identitat digital i ha reivindicat la ludificació com a eina efectiva per a l’educació d’infants i joves en protecció de dades, en el marc de les activitats programades dins l’Any Europeu de l’Educació per a la Ciutadania Digital