La directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), Meritxell Borràs, ha defensat al Parlament de Catalunya que cal un ferm compromís de país per redimensionar l'Autoritat davant dels reptes que implica l'ús massiu de dades personals en una societat basada cada cop més en la datificació, l'economia de dades i la generalització de sistemes d'intel·ligència artificial (IA).
Durant la compareixença per presentar la memòria corresponent al 2023, Borràs ha anunciat que l’APDCAT ha estat designada per l’Estat com una de les autoritats de protecció dels drets fonamentals en virtut del Reglament d'Intel·ligència artificial (RIA). Aquest fet atorga més poders a l'APDCAT pel que fa al control en l'ús de la intel·ligència artificial i, en aquest nou marc, la directora de l'APDCAT ha afegit que cal estar preparats.
Borràs ha recordat que el RIA encarrega la vigilància dels sistemes d'IA al Supervisor Europeu de Protecció de Dades, i que el mateix Comitè Europeu de Protecció de Dades ha declarat la seva voluntat que els estats encarreguin a les autoritats de protecció de dades la vigilància del RIA, en virtut de la seva independència, experiència i coneixements.
Per a Borràs, en aquest impàs, el Reglament general de protecció de dades ha de servir com a marc protector de la privacitat del segle XXI, per evitar que les dades siguin una mercaderia de lliure comerç fora de control.
Increment exponencial de l'activitat
La directora també ha fet balanç de la feina feta, i ha insistit en l'increment exponencial de l'activitat a l'Autoritat. A títol de exemple, ha destacat l'augment del 40% de denúncies, del 22 % de reclamacions, i del 24 % de consultes.
D'altra banda, ha alertat que els actes externs malintencionats representen més de la meitat de les bretxes de seguretat notificades a l'APDCAT, amb els ciberatacs al capdavant, amb el 31% del total. Davant l'augment de la ciberdelinqüència, ha subratllat que cal ser més conscient i aplicar les mesures de seguretat adequades al risc, tenint en compte el tipus de dades que es tracten. "Com a país cal invertir en la seguretat dels nostres sistemes d’informació com a element de garantia dels nostres drets i dels valors bàsics d’una societat democràtica i de dret", ha afegit.
Formació i sensibilització
Entre els projectes posats en marxa, Borràs ha destacat la iniciativa 'Qui ets? Dades que parlen de tu', impulsada conjuntament amb el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat, i més recentment ampliada a la xarxa de la Diputació de Barcelona. El projecte respon a l'aposta de l'APDCAT per la ludificació, i la conscienciació a través del joc, amb activitats, espectacles, contacontes i tallers per estendre la cultura de la privacitat a les biblioteques. Borràs ha celebrat que, per primer cop, l'APDCAT ha estat distingida internacionalment amb el Global Privacy and Data Protection Awards precisament per aquest projecte, un reconeixement que atorga l'Assemblea Global de Privacitat que integra autoritats de protecció de dades d'arreu del món.
Un segon projecte d'èxit ha estat la posada en marxa de 'DPD en xarxa', la primera comunitat d'aprenentatge i col·laboració de delegats i delegades de protecció de dades de Catalunya, que ha servit per "trencar l'aïllament" dels qui treballen per garantir el compliment de la normativa de protecció de dades a les organitzacions, compartir coneixements i expertesa i afavorir l'intercanvi i la cooperació.
La directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha comparegut davant la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament de Catalunya per presentar la memòria d'activitats corresponent al 2023