
L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha participat per segon any consecutiu al MEMEnginy, un esdeveniment organitzat per l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que té per objectiu facilitar l’intercanvi de coneixements i el treball en xarxa, i posar en contacte el món empresarial i laboral amb estudiants de perfils tecnològics que volen millorar la seva ocupabilitat i que es configuren com els professionals del futur.
En aquest marc, l’APDCAT ha promogut la privacitat com a professió de futur, incidint en les sortides professionals al voltant de la protecció de dades, en un espai permanent en què ha ofert informació i assessorament als estudiants. En aquest sentit, ha reivindicat les professions vinculades a les dades, la seguretat i seva protecció, com ara la de delegat o delegada de protecció de dades, que és la persona encarregada d’exercir funcions preventives i proactives relacionades amb el Reglament europeu de protecció de dades, que supervisa, coordina i divulga la política de protecció de dades de l’organització. També és el punt de contacte amb l'autoritat de control, com ara l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.
Una altra de les sortides promogudes és la de persona experta en ciberseguretat i privadesa, una figura fonamental, especialment davant l’augment progressiu dels ciberatacs arreu. Dins d’aquest paraigües, es troben diferents professions i rols, com especialista de seguretat en xarxes i privadesa, consultor de seguretat de sistemes d’informació, auditor de seguretat de sistemes d’informació, administrador de xarxes i sistemes, pèrit forense, implantador de sistemes de gestió de la seguretat de la informació (SGSI), consultor de projectes d’administració electrònica, i persona experta en desenvolupament d’aplicacions i serveis web segurs. Així mateix, la privacitat és protagonista en l’àmbit de la investigació en el camp de les PET (Privacy Enhancing Technologies), que comprèn fer recerca de tècniques d'última generació, per millorar la privacitat i desenvolupar patrons de solucions de privadesa; o en el camp de l’enginyeria de privacitat, per crear eines i processos que apliquen mesures de protecció de la privacitat a les dades personals.
Beques APDCAT 2025
D’altra banda, l’APDCAT ha aprofitat l’esdeveniment per promoure la participació dels estudiants en la propera convocatòria de dues beques que atorga l’APDCAT per al curs 2025 – 2026. Es prioritzarà els perfils jurídics i tecnològics, amb l’objectiu que els estudiants es formin en la doctrina de l'Autoritat, així com en tecnologies emergents, l'impacte de la protecció de dades a la societat i l'aplicació pràctica de la protecció de dades a les administracions públiques i a les empreses. Així, les beques s'adrecen a persones que s'hagin graduat en dret o enginyeria informàtica o titulacions equivalents en els quatre anys anteriors a la data de publicació de la convocatòria, o que estiguin en condicions de fer-ho en finalitzar el curs 2024-2025, i que tinguin el nivell de suficiència en llengua catalana. Amb una durada de 10 mesos, el treball es desenvoluparà en les dependències de l’APDCAT, amb una jornada acumulada de 30 hores setmanals de dilluns a divendres.
Nova edició del Privacy Warrior Challenge
A més, en aquest MEMEnginy25 l’APDCAT ha organitzat una nova edició del Privacy Warrior Challenge, un concurs per posar a prova els coneixements en matèria de privacitat. Aquest cop, el joc s’ha dissenyat especialment tenint en compte el perfil demogràfic i l’interès tecnològic de les persones participants, amb interrogants referents a situacions de la vida quotidiana on cal aplicar la protecció de la privacitat. Així, l’alumnat ha pogut posar a prova els seu domini d’aquest àmbit en qüestions com ara el consentiment, les galetes de navegació, l’eliminació de dades de salut, incidents de seguretat de dades, tractaments de dades de menors d’edat, o l’exercici dels drets per part de les persones afectades de tractaments de dades.
L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha participat a una nova edició del MEMEnginy, una cita organitzada per l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona, que connecta organitzacions i empreses amb els professionals del futur