L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC) han organitzat una jornada de debat al voltant dels riscos de l’ús de les neurotecnologies capaces de monitoritzar l’activitat cerebral, en el marc de l’acte de cloenda del Curs de formació especialitzada de delegats i delegades de protecció de dades (DPD) 2024.
Les neurotecnologies permeten una intromissió en la ment de les persones més enllà de la seva pròpia consciència. Comprèn accedir a dades tant personals com la seva activitat cerebral, el 95% de la qual es troba en l’esfera inconscient. Es tracta d’un mercat en expansió, que es preveu que assoleixi els 6.2 mil milions de dolars el 2030 a escala mundial.
Per a l'expert Ignasi Beltran de Heredia, catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UOC, ens hem de començar a preocupar per preservar el "jo inconscient" davant la possibilitat que ofereixen aquestes tecnologies de descodificar processos mentals que no són conscients ni per la pròpia persona. Beltran de Heredia ha defensat que aquestes tecnologies fan possible grans avenços terapèutics, però també ha alertat que existeix un sector de mercat més destinat al consum, amb dispositius capaços de controlar els nivells de concentració, detectar microsons...
El risc radica en què poden haver empreses interessades en analitzar el comportament mental, conscient o inconscient, i inferir estats mentals en les persones, anticipar-se al que volen, predir el que necessiten. Es tracta d’una intromissió que, donada la seva profunditat, es podria qualificar com “definitiva”, i per aquest motiu cal crear un escut de protecció davant el potencial d’aquesta tecnologia per condicionar el nostre comportament, sosté l’expert. En aquest sentit, ha parlat del dret a la protecció de dades i la seva capacitat per protegir-nos davant d’aquests riscos, així com altres drets. Així, ha defensat que cal protegir els estats mentals, i la protecció de dades és un primer pas per preservar aquesta part tant íntima.
Tractaments massius i automatitzats de dades
Prèviament a la intervenció d’Ignasi Beltran de Heredia, el director de l’EAPC, Ismael Peña-López, ha donat la benvinguda a aquesta sessió. Peña-López ha defensat que “en pocs anys, el debat sobre les dades personals ha superat l'eix economia-privacitat per entrar de ple en el terreny dels drets fonamentals i el lliure albir”. Ha afegit que “sense un control eficaç sobre el tractament massiu i automatitzat de les dades, podem tenir dubtes sobre la nostra pròpia llibertat d'elecció o la racionalitat del nostre comportament. Això té un enorme impacte en conceptes clau com la identitat, la socialització o la mateixa autonomia i sobirania personal i col·lectiva".
Formació per desenvolupar habilitats i perfeccionar coneixements
Per la seva banda, la directora de l'APDCAT, Meritxell Borràs, ha estat l'encarregada de cloure la jornada. Durant la seva intervenció, ha recordat la necessitat de donar resposta a cadascun dels reptes que sorgeixin en la defensa del dret a la protecció de dades, tant des de l’Autoritat com també els DPD que vetllen pel compliment de la norma a les organitzacions.
Ha afegit que la feina del DPD requereix d’una actualització permanent dels coneixements, però també d’una capacitat d’adaptació a nous contextos legals i tecnològics. En aquest sentit, ha parlat de la importància creixent de la intel·ligència artificial (IA) en la nostra societat, i ha afegit que l’aprovació del Reglament europeu d’IA ens posa davant nous reptes. A més, ha destacat el compromís i acompanyament per part de l’Autoritat als DPD en matèria de formació i consulta també sobre IA, per tal d’esclarir dubtes d’interpretació i implementació en relació a aquesta matèria d’acord amb el nou Reglament europeu.
Quarta edició del Curs de DPD
Borràs també ha lliurat els certificats als DPD que han superat la quarta edició del curs especialitzat organitzat conjuntament amb l’EAPC. Es tracta d’una formació que permet a les persones que exerceixen de DPD a entitats i organismes del sector públic català desenvolupar les habilitats i adquirir els coneixements necessaris per desenvolupar de manera òptima les seves funcions.
Enguany el curs ha estat destinat al personal tècnic del sector públic i els departaments de la Generalitat de Catalunya, al personal d'organismes estatutaris o independents catalans i d'universitats catalanes, així com al personal de les entitats locals i del sector públic local.
El programa està dividit en 25 unitats diferents, i 180 hores lectives, per aprofundir en aspectes com ara els principis de protecció de dades, els drets de les persones interessades, la transparència i el dret d'informació, l'enfocament del risc en un tractament de dades i l'avaluació d'impacte, entre d'altres qüestions.
En el marc de la cloenda del Curs de formació especialitzada de delegats i delegades de protecció de dades 2024, l’APDCAT i l’EAPC han organitzat una jornada per debatre al voltant dels possibles impactes de l'ús de neurodades