L’APDCAT engega una campanya amb consells adreçats a la ciutadania sobre com protegir la seva privacitat a les xarxes socials

13/07/2021 12:52
Imatge de la portada del vídeo de la campanya

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha posat en marxa una campanya de difusió per promoure un ús responsable de les xarxes socials entre la ciutadania, coincidint amb l’inici del període de vacances d’estiu. Amb més temps lliure disponible, i l’increment de la mobilitat, el nombre d’imatges de la vida privada compartides i la difusió d’altres dades rellevants com la ubicació en temps real es multiplica.

Per això, l’APDCAT ha llançat un toc d’alerta, amb una campanya a internet i les xarxes socials, que inclou sis recomanacions per no perdre el control de les dades personals en aquests canals, cada cop més utilitzats per la ciutadania. Concretament, anima a “gaudir de l’estiu amb privacitat”, seguint aquests sis consells:

  • Configurar les opcions de privacitat del telèfon.
  • Mesurar la informació que publiques, com la localització o imatges.
  • Controlar quan els altres poden publicar informació teva.
  • Valorar les “amistats” que acceptes, perquè tindran accés a tota la teva informació.
  • Vigilar quins permisos dones a les app descarregades, i si són estrictament necessaris (per exemple accedir a contactes o a la galeria d’imatges).
  • Exercir el dret a la protecció de dades inclòs al Reglament general de protecció de dades i la Llei orgànica 3/2018, com ara l’accés, la supressió, la rectificació, i l’oposició i limitació del tractament, entre d’altres.

Conseqüències irreparables

La pèrdua del control de la pròpia privacitat a les xarxes socials pot tenir conseqüències irreparables per a la vida personal. Seria el cas, per exemple d’estar facilitant informació sobre la ubicació en temps real a delinqüents i també de publicar determinades imatges o comentaris personals que poden tenir un impacte en el present i futur professional de la persona, ja que moltes companyies rastregen les xarxes socials a la recerca d’informació sobre possibles candidats a un lloc de feina.

Coincidint amb l’inici de la temporada de vacances d’estiu, en què es registra un augment de la publicació d’imatges i d’informació, com ara la ubicació en temps real, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha elaborat una campanya de difusió per promoure’n un ús responsable i conscienciar la ciutadania dels riscos que comporta perdre el control de les dades personals