
La directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Meritxell Borràs, ha presentat a Brasil el model FRIA català per a l'avaluació de l'impacte sobre els drets fonamentals en l'ús d'intel·ligència artificial (IA), en el marc de la II Trobada de Grups de Treball de la Xarxa Iberoamericana de Protecció de Dades.
El model és pioner a Europa, atès que presenta casos d'ús reals en què s'ha dut a terme avaluacions d'impacte per identificar riscos i mitigar-los en projectes que preveuen la utilització d'IA i que poden suposar un risc elevat per als drets fonamentals de les persones. Aquest tipus d'avaluacions (FRIA en anglès) són obligades d'acord amb el nou Reglament d'Intel·ligència Artificial (RIA). Així, el model FRIA català esdevé un punt de referència a l'hora de guiar desenvolupadors i promotors de sistemes d'intel·ligència artificial (SIA) en el disseny d'aplicacions ètiques i respectuoses amb els drets fonamentals.
En la seva intervenció, Borràs ha agraït la implicació en el projecte d'elaboració del model d'Alessandro Mantelero, expert del Comitè Europeu de Protecció de Dades i professor de Dret Privat i titular de la Càtedra Jean Monnet de Societats Digitals Mediterrànies i Dret a la Universitat Politècnica de Torí. Ell ha liderat el grup de treball de la comunitat 'DPD en xarxa' que ha impulsat el model FRIA català, amb la participació de diversos DPD d'entitats públiques i privades a Catalunya.
Aquest grup ha treballat des del 2024 en el desenvolupament d'aquesta metodologia per a l'avaluació d'impacte sobre els drets fonamentals en sistemes d'IA, i l'ha provat en cinc casos d'ús reals, que s'han analitzat per identificar riscos i establir mesures per minimitzar-los. El document dona resposta pràctica, així, a l'obligació establerta al RIA, que no especifica com s'ha de dur a terme una avaluació d'aquest tipus.
Borràs ha animat els assistents de la trobada a presentar noves propostes de casos d'ús per analitzar al grup de treball de 'DPD en xarxa' que ha elaborat el model FRIA català, perquè ha assegurat que continua viu i seguirà publicant els resultats a mesura que estudiï nous projectes amb sistemes d'IA.
'DPD en xarxa' és la comunitat d'aprenentatge i col·laboració de delegats i delegades de protecció de dades de Catalunya, impulsada per l'APDCAT fa més d'un any per promoure l'intercanvi de coneixements, la formació i la interacció entre els qui vetllen per garantir el compliment de la normativa de protecció de dades en les organitzacions.
En marc de la II Trobada de Grups de Treball de la Xarxa Iberoamericana de Protecció de Dades, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha presentat a Brasil el model català per a l’avaluació de l'impacte sobre els drets fonamentals en l'ús d'intel·ligència artificial, elaborat en el marc de la comunitat 'DPD en xarxa'