L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC) han promogut el debat al voltant de l'impacte en la protecció de dades de les tecnologies d'intel·ligència artificial (IA), en un debat que ha comptat amb la participació de persones expertes d'àmbit internacional.
La directora de l'APDCAT, Meritxell Borràs, ha donat la benvinguda a l'acte, i ha aprofitat per posar en valor el marc normatiu europeu de referència en la matèria: el Reglament d’Intel·ligència Artificial. En aquest sentit, ha assegurat que tenim dos anys per decidir com afrontar els nous reptes que ens planteja, i ha defensat que o ens preparem a consciència, o l’ús dels sistemes d’intel·ligència artificial diluirà els nostres drets.
A més ha recordat que el Reglament general de protecció de dades s'aplicarà també als sistemes d'IA, i ha insistit que l'Autoritat seguirà protegint els drets i llibertats fonamentals en aquest sentit, perquè les dades personals no siguin una mercaderia de lliure comerç fora de control.
D'altra banda, Karina Gibert, catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech, ha centrat la seva intervenció sobre els impactes en els drets i llibertats de la IA i els reptes de futur. Per la seva banda, Alessandro Mantelero, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de Torí, ha analitzat el Reglament general de protecció de dades i el Reglament d'Intel·ligència artificial des de la perspectiva dels drets i com garantir la privacitat.
El debat s'ha desenvolupat al voltant de la taula rodona ‘Metodologies d'avaluació de l'impacte sobre els drets humans en matèria d'intel·ligència artificial’, moderada pel cap de l'Assessoria Jurídica de l'APDCAT, Xavier Urios. A més d'Alessandro Mantelero, hi han participat Ruben Ortiz, delegat de protecció de dades (DPD) de la Universitat de Barcelona; Cristina Guzmán, DPD de la Universitat Politècnica de Catalunya; i Alexandra Lillo, tècnica jurista de l'Observatori d'Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC).
Mantelero ha parlat de la metodologia d'avaluació d'impacte en els drets i llibertats fonamentals (o en els drets humans) en matèria d'IA, mentre que Ortiz ha explicat l'avaluació d'impacte en els drets humans en un cas d'ús en el marc d'un projecte de recerca científica. Guzmán ha presentat el cas d'ús de la Plataforma d'analítica avançada de l'aprenentatge, i Lillo, el Model PIO: una eina que afavoreix el compliment de la normativa i l'adopció de principis i estàndards d'alt nivell.
L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC) han organitzat una jornada de debat, amb la participació de persones expertes d'àmbit internacional, per aprofundir en metodologies capaces de mesurar els impactes de la IA, i conèixer casos pràctics i models d'èxit per complir amb la normativa de protecció de dades en l'ús de les TIC