L’APDCAT presenta el Decàleg de protecció de dades amb motiu de la celebració del Dia Europeu de la Protecció de Dades

27/01/2021 13:58
Imatge portada decàleg

ENLLAÇ AL DECÀLEG

 

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha presentat el Decàleg de Protecció de Dades amb motiu de la celebració del Dia Europeu de Protecció de Dades. La situació social en què ens trobem com a conseqüència de la COVID-19, on l’ús de la xarxa i el teletreball s’han accentuat de manera exponencial, ha estat un altre dels motius que ha dut l’APDCAT a elaborar aquest decàleg.

La directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, M. Àngels Barbarà, ha apuntat que “no pararem d'esforçar-nos a promoure el coneixement del dret fonamental a la protecció de dades. Aquest decàleg és un altre pas endavant per donar a conèixer els riscos que comporta no ser prudents amb la nostra informació personal. No podem deixar que un algoritme decideixi per nosaltres gràcies a què li hem permès l'accés a la nostra privacitat", ha incidit.

El decàleg elaborat per l’APDCAT, d’acord amb el Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD), resumeix els drets i amenaces respecte de la protecció de dades dels menors com el ciberassetjament i la ciberseducció. Alhora, el document planteja i recomana com evitar amenaces en categories especialment sensibles, com les dades mèdiques, aporta recomanacions sobre compartir informació a les xarxes socials, la intel·ligència artificial, el teletreball, la seguretat dels dispositius mòbils, internet de les coses i la videovigilància.

M. Àngels Barbarà ha destacat que "encara hi som a temps, però aviat la nostra societat s'haurà rendit davant les tecnològiques i les grans corporacions amb l'excusa que la nostra vida és més fàcil. Si cedim, perdrem possibilitats d'anàlisi crítica, ja que només rebrem informació, productes i serveis d’allò sobre el que hàgim mostrat interès prèviament”. I ha reblat: “hi ha temes molt sensibles com la salut, el pensament polític o la protecció dels menors, entre d’altres que cal vetllar especialment. No podem defallir en la defensa del dret fonamental a la protecció de dades”.

Actualment, el teletreball ha passat a ser una necessitat en mots casos i el decàleg alerta sobre els atacs d’enginyeria social (phising) que poden patir les persones que teletreballen. Segons estadístiques, el 50% dels treballadors han patit un atac de phising en els darrers 6 mesos i un 10% el pateix cada setmana. Per això, aquest document dona pautes per evitar aquests atacs, i xifrar les comunicacions i eines de comunicació.

Altres temes en què aquest decàleg aporta recomanacions són respecte al consentiment per realitzar qualsevol tractament de dades (ha de ser un consentiment informat, amb un interès legítim, una obligació legal o amb un interès públic) informació sobre les funcions dels delegats de protecció de dades.