L'APDCAT fa una crida a aprofundir en la regulació sobre la IA perquè sigui segura i confiable, a la cloenda curs de DPDs de l’àmbit públic

24/02/2021 11:30
jornada 24 de febrer 2021 - cloenda curs DPD

M. Àngels Barbarà

Les perspectives de la intel·ligència artificial han centrat la cloenda en línia del curs d’especialització de delegats/des de protecció de dades de l’Administració catalana i el seu sector públic, que ha organitzat l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, juntament amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.  

Es tanca doncs la primera edició de formació  de delegats i delegades de protecció de dades de la Generalitat i el seu sector públic. En aquest curs d’especialització s’han treballat els reptes i obligació en matèria de protecció de dades, amb especial incidència en l’àmbit públic.

Des que va entrar en vigor el Reglament Europeu de Protecció de Dades, ja s’ha assolit la xifra de més de 1.000 delegats/des de protecció de dades a tot Catalunya en el sector públic català que vetllen i garanteixen els drets i llibertats de les persones en allò referent a la seva privacitat.

En l’acte celebrat a través de videoconferència, amb més de 250 assistents, la directora de l’APDCAT, M. Àngels Barbarà, ha destacat que la transformació digital ve marcada per la irrupció de la intel·ligència artificial, com a eina per obtenir valor de les dades que genera la  nova societat ‘confinada’. S’ha d’entendre i aprofitar el valor que genera aquesta informació, protegint a les persones i ha recalcat  la necessitat d’aprofundir en la regulació sobre la Intel·ligència Artificial perquè sigui segura i confiable.

Barbarà ha advocat per conjugar el disseny i l’ús de la IA de forma responsable i segura, i, alhora, reduir la possible creació de IA perjudicial i evitar que se’n faci un ús incorrecte.

La directora de l’APDCAT ha destacat l’especial atenció dedicada al sector públic pel Grup d’alt nivell per IA de juliol del 2020,  i que 15 de les 33 recomanacions sobre IA confiable es dirigeixen al sector públic; i, en aquest punt, és on ha posat èmfasi en el paper imprescindible dels delegats de protecció de dades, per assessorar, supervisar i garantir els drets i llibertats en aquest àmbit.

“Ens hem d’atrevir i, especialment els DPDs , a pensar més enllà per construir el model de societat que volem i mantenir-nos en un aprenentatge continu per garantir la transparència, la informació, l’auditabilitat i la licitud de la Intel·ligència Artificial”, ha refermat Barbarà.

 

Una regulació de la IA que es pugui adaptar als canvis socials

En l’acte de cloenda s’ha pogut escoltar la conferència d’Alessandro Mantelero, relator d’Intel·ligència Artificial i Protecció de Dades del Consell d’Europa, en la qual ha realitzat una anàlisi de la situació actual de la intel·ligència artificial en l’entorn europeu.

En aquest sentit, respecte al debat sobre la futura reglamentació de la IA i el recent canvi d’orientació de la Comissió Europea, ha demanat realitzar un enfocament complementari que se centri en els canvis que la tecnologia portarà a la societat i no en crear un marc completament nou i exhaustiu. Per això, ha exposat que és necessària una regulació que, gràcies a les normes existents i a la contextualització dels seus principis fonamentals, es pugui adaptar als canvis socials i enfortir les avaluacions de riscos. L’objectiu, segons Mantelero, és proporcionar un marc normatiu tant clar com flexible per abordar el desenvolupament tecnològic. 

Així mateix, ha instat a la “coordinació entre les diferents autoritats de protecció de dades per desenvolupar, en la pràctica, els futurs principis de la IA”.

Ha clos l’acte la directora de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, Marta Felip.