
L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i l’Escola d’Administració Pública organitzen aquest dijous 12 i dilluns 16 de juny dues jornades formatives sobre intel·ligència artificial i protecció de dades destinades a personal de la Generalitat i del món local.
En concret, prop de 200 persones assisteixen a aquest programa formatiu, que compta amb la participació de persones expertes de l'APDCAT, del Centre de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Generalitat de Catalunya (CTTI), del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC), la Direcció General de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana (DGSEC), i el sector tecnològic. El curs es presenta en modalitat mixta, amb sessions presencials i treball personal.
Durant l'acte de benvinguda al curs, la directora de l'APDCAT, Meritxell Borràs, ha posat de relleu el compromís de l'Autoritat amb el desenvolupament de sistemes d'IA respectuosos amb els drets fonamentals, en tant que l'APDCAT ha estat designada com a autoritat encarregada de protegir-los, d'acord amb el Reglament d'Intel·ligència Artificial (RIA).
La directora ha destacat la necessitat d'adaptar-se al nou context tecnològic de manera àgil i responsable, i, en aquest sentit, ha anunciat que l'Autoritat treballa per cohesionar en una única metodologia les avaluacions d’impacte en drets fonamentals i les avaluacions d’impacte en protecció de dades, dues obligacions legals en casos d'alt risc per a les persones. Ha animat les organitzacions a col·laborar-hi, i també ha posat en valor l'abordatge de nou casos pràctics per posar a prova el model FRIA català per avaluar els impactes dels sistemes d'IA, dins de la comunitat 'DPD en xarxa'.
Primer curs sobre el RIA
La directora ha recordat que es tracta del primer curs de l'APDCAT sobre una matèria tant ambiciosa com el Reglament d'Intel·ligència Artificial. Així, el curs aprofundeix en aquesta regulació específica i en els sistemes d'intel·ligència artificial que es troben afectats per aquesta norma. També aclareix diversos conceptes jurídics i tecnològics i aborda l'estat de la IA a la Generalitat i al món local.
Entre el professorat que hi participa per part de l'APDCAT, Joana Marí Cardona, DPD i responsable de projectes estratègics; Xavier Urios Aparisi, cap de l'Assessoria Jurídica; Núria Pedrós Ramos, responsable del seguiment normatiu; i Carlos López Martínez, lletrat de l'Assessoria Jurídica. També Enzo Longobuco, de CD4IoT i CD4Business; Carme Callés i David Pastor, caps de serveis d’innovació de l’AOC; Xavier Puig Farré, Director de Dada i IA del CTTI, i Josep Maria Flores Juanpere, responsable d'Innovació i IA de la DGSEC.
En col·laboració amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, el 12 i 16 de juny, persones expertes formen més de 200 treballadors de la Generalitat i el món local en com aplicar adequadament el Reglament d'Intel·ligència Artificial, i entendre la seva integració amb la normativa de protecció de dades.