Experts han reclamat avui prioritzar la defensa del dret a la protecció de dades i els drets humans en general en el desenvolupament de tecnologies d’alt risc com la intel·ligència artificial (IA), que poden generar un gran impacte en la ciutadania. Ha estat en el marc d’una jornada organitzada per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) per precisament parlar de l’avaluació d'impacte en els drets humans de tecnologies d'alt risc (AIDH), una eina que serà fonamental amb la nova reglamentació d’IA que elabora la UE.
La jornada ha comptat amb la participació d'Alessandro Mantelero, membre del Comitè d'Ètica de la Universitat Politècnica de Torí, expert científic per a l'avaluació ètica del Consell Europeu de Recerca (ERC), expert del Comitè Europeu de Protecció de Dades i professor de Dret Privat i titular de la Càtedra Jean Monnet de Societats Digitals Mediterrànies i Dret a la Universitat Politècnica de Torí.
Durant la benvinguda a l'acte, la directora de l’APDCAT, Meritxell Borràs, ha assegurat que cal avançar en el coneixement sobre mètodes pràctics que ens ajudin a afrontar la protecció dels drets i llibertats quan es tracten dades personals, especialment amb l'ús de tecnologies emergents. Així, ha posat de relleu metodologies i models d'avaluació dels impactes de l'IA sobre els drets i llibertats que poden ser útils, com els que planteja l'expert Alessandro Mantelero. Borràs ha defensat el principi de precaució davant la incertesa que generen les tecnologies emergents i els seus potencials impactes, per protegir les persones i continuar avançant alhora.
Drets humans, intel·ligència artificial i noves tecnologies
Durant la seva intervenció sobre drets humans, intel·ligència artificial i noves tecnologies, Alessandro Mantelero ha aportat una visió eminentment pràctica per aprofundir en com avaluar l’impacte en els drets humans de tecnologies d’alt risc, a través de casos pràctics.
Mantelero ha destacat el paper central de la protecció de dades en el marc de la societat digital, cada vegada més basada en l'ús de dades massives i eines d'intel·ligència artificial. L'expert ha recordat que el dret a la protecció de dades facilita la protecció de molts altres drets i llibertat fonamentals, com la participació ciutadana, la llibertat d'expressió i la no discriminació. Per això, ha dit que cal que s'adaptin les eines per avaluar i gestionar l'impacte de les noves tecnologies. En aquest sentit, ha defensat que és clau la definició de models d'avaluació d'impacte amb un abast ampli, que se centrin en la varietat de conseqüències de l'ús de les dades.
L'avaluació de l'impacte en els drets humans (AIDH) és una eina destinada a tenir un paper fonamental en el marc de la reglamentació de l'IA. S’aplica en solucions d'IA d'alt risc, però també és aplicable en altres projectes TIC d'alt impacte. Tot i que l'AIDH ja s'aplica a nivell empresarial.
L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha organitzat una jornada oberta per aprofundir en l'impacte en els drets humans de tecnologies d'alt risc com la intel·ligència artificial, amb la participació de l’expert Alessandro Mantelero.