
La directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), Meritxell Borràs i Solé, i el president de l'Autoritat Basca de Protecció de Dades (ABPD), Unai Aberasturi Gorriño, han signat un conveni de col·laboració per potenciar entre les organitzacions basques el model català per a l'elaboració d'avaluacions d'impacte sobre els drets fonamentals (FRIA). L'objectiu és que es converteixi en una metodologia de referència també per a les entitats basques a l'hora de mitigar els efectes de la IA en situacions d'alt risc per a les persones.
L'acord evidencia el compromís de les dues entitats per cooperar en matèria de protecció de dades personals i regulació dels sistemes d'IA. Així volen promoure entre les entitats del seu àmbit el model FRIA català perquè serveixi de guia a l'hora de dur a terme una avaluació d'impacte sobre els drets fonamentals. Aquest és un requisit obligat sempre que les organitzacions emprin la IA i això suposi un risc alt per als drets de les persones, d'acord amb el Reglament d'Intel·ligència Artificial (RIA). L'objectiu d'aquesta avaluació és identificar riscos i implementar les mesures adients per reduir-los i mitigar-los.
Drets fonamentals amb la IA
Cal recordar que les autoritats de control en matèria de protecció de dades han estat designades com a autoritats encarregades de protegir els drets fonamentals amb els sistemes d'IA, fet que implica promoure la sensibilització en la matèria, facilitant guies i instruments que ajudin a complir les obligacions que imposa l'ordenament jurídic.
En aquest sentit, el model FRIA català és una metodologia pionera a Europa, que es va confeccionar en el marc de la comunitat de delegats i delegades de protecció de dades de Catalunya 'DPD en xarxa', impulsada per l'APDCAT. En concret, dins del grup de treball liderat per l'expert del Comitè Europeu de Protecció de Dades i professor de Dret Privat i titular de la Càtedra Jean Monnet de Societats Digitals Mediterrànies i Dret a la Universitat Politècnica de Torí, Alessandro Mantelero.
Es configura com un instrument per garantir una IA fiable i centrada en l'ésser humà, especialment tenint en compte que les dades i la tecnologia dibuixen perfils i patrons que serveixen per influir en les persones. S'articula entorn d'un model teòric aplicat en diversos casos d'ús reals. Tot això, amb la voluntat de proporcionar als responsables del desplegament i proveïdors dels sistemes d'IA eines senzilles i útils, que els permetin complir amb el RIA.
En virtut de l'acord signat, les parts compartiran les actuacions o els casos d'ús en què s'implementi el model FRIA dins del seu àmbit, i podran acordar col·laborar en la seva aplicació pràctica i intercanviar els resultats derivats de l'ús de la metodologia. Igualment, es donaran suport en l'exercici de determinades activitats i en el foment d'activitats de formació i difusió.
L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades i l'Autoritat Basca de Protecció de Dades han signat un conveni per potenciar que les entitats del seu àmbit emprin el model FRIA català com a metodologia de referència per identificar els riscos de la intel·ligència artificial i establir mesures per mitigar-los.