Un nou conte virtual sensibilitza els més petits sobre els riscos de compartir dades personals a Internet

22/04/2021 09:00
Un viatge emocionant

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha elaborat un nou recurs educatiu per conscienciar els menors de 9 anys dels riscos que comporta compartir dades personals a Internet. Concretament, “Un viatge emocionant” és un nou conte virtual que aprofundeix en la importància de la seguretat a la xarxa.

 

El conte, en format vídeo, vol sensibilitzar els infants d’aquesta problemàtica a partir de la història de la Jana, una nena que somia amb viatjar a Techland. Es tracta d’un “indret ple de gent on tothom es diverteix”, però aviat descobrirà com a vegades els amics que s’hi troba no són de veritat qui diuen ser.

 

El conte també mostra els perills de “quedar atrapat per les xarxes” i incideix en la necessitat que els més petits descobreixin Internet en companyia dels seus progenitors o altres adults. El viatge porta la Jana fins a “la placeta de les Dades personals”, on recordarà que no s’han de facilitar les dades personals a ningú: el nom, el cognom, l’adreça, fotografies, o vídeos.

 

Amb aquest nou recurs educatiu, l’APDCAT pretén contribuir a la conscienciació dels menors sobre la seguretat en l’ús de les noves tecnologies. Està disponible en dues versions, una extensa, de 5 minuts de durada, i una més breu, d’uns dos minuts, en català, castellà i anglès. El conte estarà disponible al web apdcat.cat, i es posarà a disposició del Departament d’Educació, perquè en faci difusió mitjançant la xarxa telemàtica educativa de Catalunya (XTEC), i arribi als centres educatius.

 

A més d’aquest conte, l’APDCAT ha elaborat altres campanyes i materials didàctics adreçats a menors i als centres educatius, amb l’objectiu d’apropar la protecció de dades als més petits, perquè integrin des de ben joves aquests conceptes i prenguin consciència de la necessitat de prendre el control de la seva privacitat a Internet i les xarxes socials.

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha elaborat un nou recurs educatiu per conscienciar dels riscos de perdre el control de les dades personals en l’etapa adolescent, amb comportaments quotidians com baixar una app o pujar fotografies