• Imprimeix

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades forma els professionals per garantir els drets de les persones amb una correcta aplicació del nou Reglament europeu

18/04/2018 13:04
M. Àngels Barbarà i Agustí Colomines

M. Àngels Barbarà i Agustí Colomines

  • L’Autoritat i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) han presentat el Pla estratègic de formació 2018-2020 davant la plena aplicació del nou Reglament europeu de protecció de dades (RGPD)
  • Entre les novetats del Reglament europeu hi ha l’obligació d’assumir una responsabilitat proactiva i demostrable de la protecció de dades (accountability) 

La directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, M. Àngels Barbarà, i el director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, Agustí Colomines, han presentat el Pla estratègic de formació 2018-2020 en matèria de protecció de dades, davant la plena aplicació del Reglament europeu de Protecció de Dades.

Aquest Pla estratègic, desenvolupat per l’Autoritat amb la col·laboració de l’EAPC, s’ha exposat a la seu de l’Escola d’Administració Pública, en una jornada formativa destinada a directius de les administracions públiques.

La directora de l’APDCAT, M. Àngels Barbarà, ha afirmat que “la implementació d’aquest nou Pla suposa un canvi important pel que fa a la formació, especialment sobre aquest Reglament europeu de protecció de dades, que serà de compliment obligat a partir del 25 de maig de 2018”. I ha destacat que “aquest Reglament suposa un nou plantejament respecte de la manera com les entitats i institucions afronten el compliment de les obligacions en matèria de protecció de dades”.

Barbarà ha exposat que “s’han intensificat les jornades informatives i formatives, s’ha reforçat el servei de consultoria de l’APDCAT i s’han elaborat eines per facilitar l’adequació a l’RGPD a les entitats i institucions, com és la Guia pràctica per a l’avaluació d’impacte relativa a la protecció de dades”.

El director de l’EAPC, Agustí Colomines, ha ressaltat “el paper de l'Escola com a espai de coneixement i formació comú del sector públic” i ha remarcat la importància “de la protecció de dades en les relacions amb la ciutadania”. Així mateix, ha destacat que l'Escola adapta la formació sobre protecció de dades als diferents perfils professionals i als nivells de responsabilitat. Per això, ha apostat per formacions com l'organització d'un MOOC (cursos gratuïts en línia, oberts i massius) i jornades de divulgació per a comandaments intermedis i directius. 

Implicacions del nou Reglament europeu

Tal com ha remarcat M. Àngels Barbarà en la presentació de la jornada, “el Reglament europeu de protecció de dades reforça els drets de les persones de les quals es tracten les dades”. Ha incidit, també, en “l’obligació de les entitats que tracten les dades d’assumir una responsabilitat proactiva i demostrable, amb un enfocament en el risc”.

La directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha assenyalat que “l’accountability és una peça clau per complir correctament la normativa de protecció de dades”. I ha apuntat que “el responsable del tractament o la persona designada ha d’assumir la responsabilitat proactiva i demostrable de la protecció de les dades. És el responsable de fer les coses bé i de demostrar-ho”.

Aquest nou Reglament, tal com ha ressaltat Barbarà, “protegeix la privacitat i garanteix els drets i llibertats de les persones”. “És un canvi en la manera d’afrontar la privacitat i els directius han de liderar aquest canvi, perquè són els responsables de complir la normativa de protecció de dades i de prendre les mesures de seguretat convenients”, ha refermat. 

Característiques del Pla estratègic 2018-2020

El Pla s’ha dissenyat per atendre les necessitats en l’àmbit de la protecció de dades de l’Administració de la Generalitat, institucions públiques, ens locals, universitats públiques i privades i de la resta d’entitats públiques de Catalunya.

La formació programada abasta diferents col·lectius de servidors públics, des dels directius fins als responsables tècnics de protecció de dades, passant pels comandaments intermedis; tots ells rebran una formació especialitzada d’acord amb les seves funcions. Aquestes accions formatives es desplegaran per tot el territori català, amb una clara voluntat de descentralització i foment de la igualtat d’oportunitats.

El Pla consisteix en una línia prioritària d’actuació sectorial, adreçada específicament al personal sanitari, educatiu i de serveis socials de la Generalitat. Així mateix, es durà a terme una altra línia de formació estratègica juntament amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.