• Imprimeix

L'APDCAT tracta la revolució del blockchain en el marc del Mobile World Congress

06/03/2018 15:03
Foto M. Angels Barbara i Kim Faura - Jornada Blockchain

Kim Faura i M. Àngels Barbarà

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) va celebrar, en el marc del Mobile World Congress, amb l'assistència de 150 persones del sector de la tecnologia i la privacitat, la jornada “La revolució del blockchain: una eina eficaç per al compliment del Reglament europeu de protecció de dades?”. L’acte, celebrat al Mobile World Center amb la col·laboració de la fundació Mobile World Capital Barcelona, va reunir experts per analitzar com la tecnologia blockchain pot contribuir a la privacitat i la protecció de dades. 

I és que el blockchain, s’està consolidant com una de les tecnologies del futur: no només pel fet d’estar descentralitzada i eliminar els intermediaris, sinó també pel seu funcionament amb mecanismes d’encriptació. Fins ara, aquesta tecnologia s’ha utilitzat principalment en el sector financer, però aviat formarà part d’altres aspectes del dia a dia de les persones.

La directora de l’APDCAT, M. Àngels Barbarà, i el director general de Telefónica Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Illes Balears, Kim Faura, van inaugurar l’acte. Al llarg de les seves intervencions, van contextualitzar la importància que una tecnologia com el blockchain pot tenir per a la privacitat, en el context de la posada en marxa del Reglament general de protecció de dades (RGPD), que serà de compliment obligat a partir del 25 de maig d’aquest mateix any.

El blockchain és considerat pels seus defensors un avenç significatiu, ja que garanteix alts nivells de traçabilitat i seguretat en les transaccions en línia, especialment pel que fa  a la integritat de la informació.

La directora de l’APDCAT va destacar que el passat 1 de febrer la Comissió Europea va crear l’Observatori i Fòrum Blockchain, per fer el seguiment de la influència d’aquesta tecnologia en el desenvolupament de serveis digitals i transaccions de nous models de negoci en diferents àmbits, ja que pot arribar a transformar el model de transaccions econòmiques. També va comentar que s’ha de tenir present que l’RGPD vol reforçar els drets de les persones i les obligacions del responsable i de l’encarregat del tractament i, per tant, qualsevol innovació en què l’ús de les dades personals sigui rellevant s’ha de moure en un entorn de confiança, transparència i responsabilitat.

En la seva ponència “Responsabilitat proactiva i seguretat al Reglament general de protecció de dades”, Santiago Farré, cap de l’Assessoria Jurídica de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, va fer èmfasi en els principis de seguretat i responsabilitat proactiva (accountability).

També va participar a l’acte Toni Lozano, doctor en matemàtiques i enginyer informàtic, que va parlar del blockchain i la seguretat i la privacitat en el processament de les dades.

Finalment, Xavier Foz, soci de Roca Junyent; Eloi Font, soci de Font Advocats; Juan Miguel Pérez, CEO de Finboot, i  Albert Santisteve, director  IT Advisory de KPMG, van debatre sobre els aspectes legals del blockchain, els reptes de l’RGPD i del blockchain i van exposar casos d’ús en l’entorn d’aquesta tecnologia.