• Imprimeix

L’APDCAT tracta de l’efecte de les innovacions tecnològiques i l’aplicació del nou Reglament europeu, a la jornada sobre els primers passos de la nova normativa

15/06/2018 12:06
Imatge Jornada 14 de juny 2018 - Palau de la Generalitat

M. Àngels Barbarà i W. WieWiórowski, Palau de la Generalitat

Els primers passos de l’aplicació del nou Reglament europeu de protecció de dades i la seva interpretació van centrar la jornada organitzada per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades a l’auditori del Palau de la Generalitat, el darrer 14 de juny. 

Un millor control del tractament de les dades personals a partir de l’RGPD 

La conferència inaugural d’aquesta jornada va anar a càrrec del supervisor adjunt Europeu de Protecció de Dades, Wojciech Wiewiórowski, amb el títol “El Reglament general de protecció de dades (RGPD), element clau per a un millor control en el tractament de les dades personals”. Wiewiórowski va detallar l’objectiu i les millores que el nou Reglament persegueix arreu de la Unió Europea. 

Segons el supervisor adjunt, el nou Reglament no només afecta la protecció de les dades personals, sinó també la lliure circulació d’informació. Ho va exemplificar molt gràficament en afirmar que “ens agrada viatjar com a persones i no com a mercaderies. Les dades no poden ser una mercaderia; és informació sobre nosaltres, fills, amics, en definitiva sobre els éssers humans”. 

Avançar cap a la governança de la informació i assumir la responsabilitat digital corporativa 

Després de la conferència de Wiewiórowski, la directora de l’APDCAT, M. Àngels Barbarà, va parlar sobre “Governança de la informació i la responsabilitat digital corporativa” i va instar les entitats “a assumir un rol actiu respecte de com gestionar la informació mitjançant l’ús de les tecnologies emergents”. 

M. Àngels Barbarà va utilitzar el concepte de “governança” de la informació personal per recalcar que “és imprescindible preparar-nos per fer front als nous reptes que les tecnologies poden suposar per als drets de les persones. Els ciutadans no podem convertir-nos en espectadors passius de la nostra pròpia vida. Les relacions entre persones i organitzacions s’han de basar en els valors de confiança, transparència i responsabilitat respecte dels tractaments de dades que es realitzen”. La directora de l’APDCAT va emfatitzar que “la innovació ha de ser respectuosa i sostenible amb els valors i drets: no podem deixar el control de la nostra vida a un algoritme”.

En aquest sentit, també va ressaltar la importància de tenir present que “complir el Reglament no és tan sols protegir les dades, sinó que cal protegir les persones a què es refereixen aquestes dades”. 

També al llarg de la seva ponència, M.Àngels Barbarà va apuntar que “Les entitats que tracten dades han d’aconseguir que els seus usuaris sàpiguen i entenguin quins tractaments de dades fan, i que siguin conscients de les conseqüències que aquests tractaments poden tenir per a ells”. I va concloure que “els valors i principis que conformen el dret a la protecció de dades han de servir de fonament per construir la societat digital”.

Continuar divulgant els punts clau del nou Reglament europeu 

La jornada va prosseguir amb una taula rodona sobre “Qui té el control de les dades personals?”. Hi van participar el catedràtic d’enginyeria informàtica, investigador ICREA-Acadèmia de la Universitat Rovira i Virgili, director de la Càtedra UNESCO de Privadesa de dades i fundador del CYBERCAT, Josep Domingo-Ferrer, i el director de la Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft – Universitat de València, Ricard Martínez.

Finalment, va cloure la jornada Xavier Gatius, secretari general de Polítiques Digitals i Administració Pública.

Cal apuntar que, després de dos anys en vigor, el Reglament europeu de protecció de dades ha començat a ser de compliment obligat a partir del passat 25 de maig. Per aquest motiu, l’APDCAT continua divulgant de forma efectiva els punts clau del Reglament i n’amplia l’anàlisi, amb els nous criteris que van desenvolupant les institucions europees.