• Imprimeix

El Reglament europeu de protecció de dades, de compliment obligat a partir del 25 de maig

24/05/2018 14:05
M. ÀNGELS BARBARÀ i FERRAN TARRADELLAS

M.ÀNGELS BARBARÀ i FERRAN TARRADELLAS

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha donat a conèixer les implicacions del nou Reglament europeu de protecció de dades que, després de dos anys en vigor, és de compliment obligat des del 25 de maig. 

L’acte, que ha tingut lloc a l’Aula Europa de la seu de les institucions europees a Barcelona, ha estat organitzat amb la representació de la Comissió Europea a Barcelona. Hi han intervingut la directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, M. Àngels Barbarà, i el director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas

Així mateix, s’han donat a conèixer les eines que ha elaborat l’APDCAT per facilitar l’adequació a l’RGPD a les entitats i institucions, com ara la Guia pràctica per a l’avaluació d’impacte relativa a la protecció de dades. També s’ha presentat un vídeo protagonitzat per l’actor Santi Millán, per explicar de forma més entenedora i propera els drets dels ciutadans, així com un vídeo del 012 i un conte infantil adreçat a nens de 4 a 6 anys, perquè comencin a ser conscients de la importància de controlar les seves dades. Per acabar, s’ha informat de la campanya de divulgació d’aquest dret fonamental que s’ha dut a terme el mateix dia 25 de maig, a diferents municipis d’arreu de Catalunya. 

En l’acte, la directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, M. Àngels Barbarà, ha recalcat que volem que les persones siguin proactives en la defensa dels seus drets i tinguin el control de les seves dades personals.

El Reglament reforça els drets dels ciutadans i els atorga més control sobre les seves dades, a la vegada que exigeix més transparència en tot el procés de tractament de les dades”, ha explicat Barbarà.

Així mateix, ha dit que l’APDCAT es posa a disposició d’organismes i empreses per informar i assessorar sobre els importants canvis que incorpora el Reglament europeu de protecció de dades”. 

Per la seva banda, el director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, ha explicat que “el Tractat de Lisboa reconeix la protecció de dades personals com un dret fonamental. Vuit de cada deu europeus sent que no té un control complet de les seves dades”. “El nou Reglament europeu, que a partir de demà serà de compliment obligatori, dóna als europeus més control sobre les dades personals i els ofereix més protecció, en cas que se'n faci un mal ús”, ha destacat. 

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, en col·laboració amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, ha desenvolupat un Pla de formació estratègica 2018-2020 en matèria de protecció de dades, per atendre les necessitats de l’Administració de la Generalitat, d’institucions públiques, ens locals, universitats públiques i privades i de la resta d’entitats públiques de Catalunya. 

En aquest mateix acte, M. Àngels Barbarà, acompanyada pel secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, Joan Mateu, i pel responsable de coordinació i planificació estratègica de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Mark Jeffery, ha aprofitat per lliurar els guardons a les escoles participants en l’espai de l’APDCAT al Youth Mobile Festival Barcelona 2018. 

Implicacions d’aquest nou Reglament europeu

Hi ha un canvi important en la manera com les entitats han de tractar les dades: ho han de fer des de la responsabilitat proactiva i demostrable. Les entitats han de valorar quina és la millor manera de complir les obligacions del Reglament, són responsables de fer-ho correctament i han d’estar en disposició de demostrar-ho.

Quan els ciutadans consenten al tractament, aquest consentiment ha de ser lliure, inequívoc i també específic. Hem de poder dir sí o no, cas per cas. El Reglament ens demana una acció positiva clara.  

Així mateix, recull el dret a l’oblit, dins del dret de supressió, i crea drets nous, com ara la limitació del tractament i la portabilitat.